Min elektriker är värd sin vikt i guld. Han låter mig hållas med gamla Pellokontakter, porslinsdosor, bakelitkontakter, kuloledningar och gamla armaturer och annat tjafs..som moderna elektriker inte vill befatta sig med. Han förstår att jag vill ha nya ledningar och kontakter installerade på samma sätt som elektrikerna gjorde i början på 1900-talet, det ser mest naturligt ut i ett hus som har sina övriga installationer från den tiden. Och fungerar dom så är det ju inga problem, det kollar han igenom. Han har t o m börjat samla på delar när han springer på dom istället för att slänga det…för att han vet att det vill jag ha!

pello elkontaktBello pello! 

Och mina rörmokare, två bröder som är tredje generationen av rörmokare… Tidigare generationer av rörmokare finns ju knappast. I deras lager finns originaldelar från tiden, som aldrig använts. När värmesystemet i vårt gamla stationshus tätats för tredje gången men fortfarande läckte – dolt (ve och fasa för den med hussvampsfobi) installerade de om alla dolda ledningar. Ja, dolda ledningarna fick vara kvar men nya rör drogs synligt, i taket ”Så som farfar hade gjort”, med grova rör och kopplingar.  Gamla flänselement installeras med nya och gamla mässingsventiler. Alla detaljer är viktiga. Hantverkare med yrkesstolthet. Och det gäller även brödernas anställda.

slottsventil Mässingsventilerna är vackra som smycken..

Timmermän, murare, målare som har förståelse och intresse av att jobba på varsamma sätt i gamla hus, finns det relativt många av här. T ex i nätverket Byggnadsvård Qvarnarp där Station Ormaryd AB är aktivt. Men rörmokare och elektriker..tänka att vi har sån himla tur. Dom kommer när dom lovar och försöker att göra det så ekonomiskt som det går för oss. Det finns pärlor till hantverkare här i Småland! Hurra!

Foton: Arja Källbom