Jag fick förmånen att delta i två limfärgskurser för målare som Hantverkslaboratoriet anordnade i vinter, totalt under drygt en veckas tid. Lärare var Tom Granath, målare med 30 års erfarenhet av äldre färgtyper och metoder. Han har också varit gästhantverkare på Hantverkslaboratoriet kring limfärg, och undervisat vid de halvårslånga utbildningar som förut fanns på Göteborgs Universitet. Att gå sådana här kurser med verksamma kollegor är mycket givande.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Förutom stor dos teori kring hur limmer  fungerar, provas, repareras eller beskrivs hade vi mycket praktiskt arbete. Hur ska underlaget prepareras för limfärg, liksom hur man dekorationsmålar på limfärg (schablonering, streckdragning). Vi fick ”vända” en svag limfärg med såpvatten, och band svag limfärg med mjölkvatten.  Vi gjorde limfärger på hudlim, benlim, harlim, carragenalg/rödalg, cellulosa, kasein. Limfärgerna är billiga, sunda, och mycket vackra.

Jag blev mycket förtjust i limfärgerna på benlim. De är inte svåra att tillverka men kräver lite planering då limmerna ska lämnas att svälla över natten och krita/pigment mängas. Man kan välja att göra limfärg på andra pigment med, men jag upptäckte att en liten tillsats krita kan lyfta lite intetsägande fulltoner. När färgen hålls i vattenbad under strykningen är det lätt att stryka ut den och man hinner måla vått i vått. Då är konsistensen ungefär som vatten. Om den inte läggs i vattenbad blir den ”kort”, svårstruken och kärvar. Limfärgerna på benlim blir fasta, lite blanka, och kan poleras upp till fin glans med en linneklut. Och de glittrar i släpljus, fantastiskt vackert!

Man får dock vara snabb och det är svårt att reparera misstag. En rätt preparerad limfärg är lätt att dekorationmåla eftersom den inte ”hugger” och penseln glider lätt över ytan.
Här är några väggytor som jag målade upp, med egna mönster. Lod, vattenpass och tumstock rekommenderas. Bäst gillade jag mönstret på lila botten, som jag gjorde efter inspiration från en tapet på Drottningsholm. Johan Monsen, Dalarnas Förgyllning & Måleri tillverkade en vacker tapet med frisk färgsättning.